Dva mestské cintoríny chcú pre nedostatok hrobových miest rozšíriť

29.02.2012 Vranov nad Topľou

Vranov nad Topľou 28. februára (TASR) - Plochy dvoch mestských cintorínov vo Vranove nad Topľou je nutné vzhľadom na ich kapacitné možnosti rozšíriť. Samospráva plánuje pietne miesta na Mlynskej ulici, ako aj v časti Čemerné postupne doplniť približne o 1400 nových hrobových miest.
Mestský cintorín na Mlynskej ulici, ktorého kapacita je približne 4000 hrobových miest, bude čoskoro zaplnený. Ako TASR informovala hovorkyňa vranovskej radnice Eva Mitaľová, voľné miesta na pochovávanie v počte 65 vystačia pravdepodobne už iba do konca tohto roka. V súvislosti s potrebným rozšírením pietneho miesta o susedný mestský pozemok s rozlohou 8326 štvorcových metrov bude v nasledujúcich mesiacoch zhotovená projektová dokumentácia.
"V súčasnosti oddelenie výstavby, dopravy a územného rozvoja Mestského úradu pripravuje prieskum trhu na vypracovanie predmetnej projektovej dokumentácie," konkretizovala hovorkyňa s tým, že na novej ploche cintorína by malo postupne pribudnúť približne 1000, z toho v prvej etape výstavy, ktorú plánujú spustiť v máji 2012, 200 nových hrobových miest.
Problém zaplneného pietneho miesta potrebuje riešiť radnica aj v časti Čemerné. "Súčasný počet hrobových miest tu vystačí približne na dva roky. Projektová dokumentácia na rozšírenie cintorína sa pripravuje a finančné prostriedky na jeho ďalšiu úpravu sú naplánované v rozvojových projektoch na rok 2013," povedala Mitaľová s tým, že na vytypovanej ploche s rozlohou 3200 štvorcových metrov by malo pribudnúť 400 nových hrobových miest.
Rozširovaniu cintorína v Čemernom bude ešte predchádzať výkup pozemkov od ich vlastníkov, na ktorý vyčlenilo mesto zo svojho rozpočtu takmer 38.000 eur. Kapacita ďalších pietnych miest v Lomnici či Na vŕšku je podľa slov hovorkyne mesta momentálne dostačujúca. "Sú zaplnené zhruba na 50 percent."
Rozširovanie plôch na pochovávanie zomrelých zamestnáva v súčasnosti aj niekoľko okolitých mestských samospráv. Aj napriek tomu, že počet hrobových miest na cintoríne na Kollárovej ulici v Michalovciach postačuje ešte na obdobie troch rokov, mesto začalo budovať nové pietne miesto v lokalite Biela Hora už v októbri 2011.
 

Vyberte región